
Kabuki-näytelmä
Yhdesneljättä runo
Erilaisten tyylilajien esittelyssä tämän kesän kokeilu on kabuki näytelmä. Tyylilaji on 1600-luvun japanilaisen kulttuuriperinteen yksi muodoista. Kabukissa on erilaisia suuntauksia, joista työryhmän kankeuden ja musikaalisuuden vuoksi valikoitui vähemmän tanssillinen ja laulullinen muoto. Suomessa kabukia on nähty lähinnä vierailevien ryhmien esittämänä, mutta nyt ilmeisesti ensimmäistä kertaa maailman historiassa lavalle tuodaan suomalainen kabuki-näytelmä.
Lajille tyypillinen tarina on eräänlainen jumalkertomus. Nyt käsittelyyn pääsevät suomalaiset muinaisuskomusten hahmot. Aineiston kirjoittamiseen ovat osallistuneet Mikael Agricola, Elias Lönnrot, David Emanuel Daniel (Taneli) Europaeus, Friedrich Reinhold Kreutzwald, Aleksis Kivi ja J. H. Erkko, sekä heidän lisäkseen lukematon joukko nimettömiä kirjoittajia perinnetarinoiden ja helkavirsien takaa.
Näytelmässä kertomuksia käsitellään japanilaisilla taiteen tyylilajeilla. Kabukin lisäksi näytelmässä on viitteitä ainakin manzaista, mangasta ja bunrakusta. Hidastetulta liikkeeltä näyttävä butoh on jätetty näytelmästä pois, koska Suomen kesä on niin lyhyt.
Kesto n. 40 minuuttia
Dramatisointi: Marko Itkonen
Päärooleissa: Marko Itkonen ja Lauri Heinonen
Annamme mielellämme lisätietoja, kysy lisää: info@teatteriillat.com
